Arta

Studii dupa ureche in grafit, pix si acuarela

Cateva studii de ureche in grafit de diferite tarii, pix si acuarele. Imi cer scuze pentru calitatea proasta a imaginilor, care face sa se piarda din detalii si din acuratetea desenelor. Unul din scopurile acestor desene a fost acela de a evidentia limitarea la care se supune un artist atunci cand utilizeaza un singur instrument de lucru. Spre surprinderea mea, pictura in acuarela a iesit destul de bine, dat fiind faptul ca a fost realizata cu banalele acuarele scolaresti de la CFP.  In legatura cu pictura in acuarela va recomand sa cautati pe internet instructionalele artistului rus Сергей Андрияка (Sergey Andriaka), care a redescoperit metoda lucrului in straturi a vechilor acuarelisti rusi, tehnica banala la prima vedere, dar extrem de eficienta atunci cand este folosita cu pricepere. Va recomand in special workshop-urile Mope (Marea), Водопад (cascada) si Лунная ночь на море (Reflectia lunii in mare), in care acesta nu foloseste deloc latex pentru mascare pentru a proteja zonele de alb ale hartiei, asa cum procedeaza acuarelistii vestici. De fapt, in nici un instructional care il are drept autor pe acest mare artist rus, nu am vazut alte materiale folosite in afara de creion, pensule si acuarele White Nights, pe care la noi le folosesc in special manighiuristele. Dupa ce l-am vazut pe Andriaka la lucru m-au hotarat sa dau o sansa acuarelelor noastre autohtone. Macar daca arunc cu banii pe fereastra, sa se duca pe produse indigene, nu pe chinezarii purtand marci occidentale.

Aceste desene au fost realizate fara masuratori prealabile, grile sau avand la baza forme geometrice, in cel mai scurt timp posibil, viteza de lucru fiind un alt aspect al acestor studii. Regret ca nu pot sa va arat si celelalte doua desene in tus si creioane colorate, care arata la fel de bine ca cel in acuarela.

artaluibataiosu_urechi_00

artaluibataiosu_urechi_01

Deoarece aparatul foto pe care l-am avut la dispozitie s-a defectat, de acum inainte voi posta numai lucrari realizate digital in Gimp si Photoshop.

Reclame