Arta

Solventi, diluanti, mediumuri si vernisuri pentru pictura in ulei

SOLVENTI

Esenta de petrol

Esenta de petrol Maimeri (Essenza Di Petrolio / Petroleum Essence)

Esenta de petrol este folosita ca diluant pentru culorile de ulei si pentru curatarea pensulelor cu un continut de substante aromatice de 5-10%. Se caracterizeaza printr-o foarte buna putere de diluare in special a grasimilor si a uleiurilor in general. Mai poate fi folosita si pentru desenarea conturului picturii. Metoda trasarii conturului cu esenta de terebentina consta in diluarea foarte intensa a unei culori de ulei maronii si desenarea conturului pe suportul de pictura cu ajutorul unei pensule mici, rotunde. In acest fel, vopseaua devine foarte diluata, liniile conturului se usuca rapid si sunt complet absorbite de suport pentru a preveni fuziunea dintre schita si pictura in sine.

Continut: Distilati de petrol rafinat.

Producator: Maimeri Spa, Italia.

Esenta de petrol Sennelier (Essence De Petrole)

Esenta de petrol de calitate superioara, cu miros redus, pentru spalarea pensulelor sau a tuturor accesoriilor folosite la pictura in culori de ulei. Esenta de petrol este un diluant cu putere mare de penetrare, mai putin gras decat esenta de terebentina, ce poate fi folosit si la diluarea culorilor de ulei cu precizarea ca, folosit in exces, va conferi un aspect mat picturii.

Folositi esenta de petrol in spatii bine aerisite.

Rasina minerala

Rasina minerala Maimeri (Ragia Minerale / White Spirit )

Rasina minerala este un solvent incolor, cu un timp de uscare mediu, cunoscut si sub numele de white spirit sau ragia minerale. Se obtine prin distilarea petrolului, la o temperatura diferita fata de cea la care se obtine esenta de petrol.

Rasina minerala Maimeri are un continut mai ridicat al substantelor aromatice decat diluantii obisnuiti si esentele minerale, avand o mai buna putere de diluare. Rasina minerata este folosita pentru diluarea culorilor de ulei traditionale, a vernisurilor cat si a mediumurilor. Este excelent pentru curatarea pensulelor si a paletei de pictura. Are in compozitie distilat de petrol rafinat. continut aromatic mai mic de 20%

Producator: Maimeri Spa, Italia.

Rasina minerala Winsor Newton (Artists’ White Spirit/ Acquaragia Minerale Artists)

Rasina minerala Winsor & Newton este adecvata pentru diluarea culorilor de ulei si acrilice dar si pentru curatarea pensulelor.
Este volatila si destul de inflamabila si se usuca mai greu decat terebentina.
Disponibila la 75 sau 1000 ml.

Producator: Winsor & Newton, Anglia.

Rasina minerala Kremer

Rasina minerala este un solvent incolor, cu un timp de uscare mediu, cunoscut si sub numele de white spirit. Se obtine prin distilarea petrolului, la o temperatura diferita fata de cea la care se obtine esenta de petrol.

Rasina minerala Maimeri are un continut mai ridicat al substantelor aromatice decat diluantii obisnuiti si esentele minerale, avand o mai buna putere de diluare.

Rasina minerata este folosita pentru diluarea culorilor de ulei traditionale, a vernisurilor cat si a mediumurilor. Este excelent pentru curatarea pensulelor si a paletei de pictura.
Are in compozitie distilat de petrol rafinat.

Producator: Kremer, Germania.

Rasina Minerala Lukas 2273 (Turpentine substitute)

Diluant pentru culorile de ulei si pentru o serie de rasini folosite la pictura. Diluant cu viteza de evaporare si putere mai mare decat cea a esentei de terebentina. Nu lasa reziduuri dupa uscare. Se foloseste si ca solutie pentru curatarea pensulelor sau a accesoriilor de pictura.

Se livreaza in recipienti din tabla de 1L.

Terebentina

Terebentina distilata Winsor Newton (Distilled Turpentine/Essenza Di Trementina)

Terebentina distilata are cea mai mare putere de dizolvare a uleiurilor dintre toti solventii destinati picturii in ulei si alchidice.Terebentina distilata poate dizolva usor culorile de ulei, rasina damar si anumite medii si vernisuri pentru pictura. Terebentina distilata se evapora usor si este solventul cu cel mai puternic miros, fiind totodata cel mai periculos (inflamabil) dar si cel mai utilizat.

Producator: Winsor & Newton, Anglia.

Terebentina rectificata Maimeri

Esenta de terebentina este un solvent vegetal destinat picturii in ulei folosit inca din antichitate. Esenta de terebentina Maimeri nu contine impuritati. Aceasta are rolul de fluidizare si omogenizare a culorilor de ulei, facilitand aplicarea lor pe suport. De asemeni esenta de terebentina tinde sa opacizeze culorile de ulei.Viteza de evaporare este medie-lenta si are o putere de diluare foarte buna. Esenta de terebentina se foloseste pentru curatarea ustensilelor de pictura in ulei si diluarea acestora. Culorile de ulei diluate cu esenta de terebentina capata dupa uscare un aspect mat.

Esenta de terebentina Maimeri este un solvent vegetal traditional extras din mugurii de pin maritim si alte specii de conifere de pin. Odata amestecat cu vopseaua pe baza de ulei se formeaza o pasta usor fluida ce este usor de aplicat.Esenta de terebentina este sensibila la contactul cu aerul si lumina. Are un miros intens si este incolora, cu toate ca in timp se ingalbeneste usor. Recipientul ar trebui depozitat intr-un spatiu intunecat, inchis ermetic.
Esenta de terebentina rectificata este similara esentei de terebentina dar gradul de purificare este mult mai inalt. Datorita distilarii sale repetate produsul nu contine impuritati, pastrandu-si caracteristicile fizice si proprietatile.

In lucrarile de arta contemporana se pot observa diversele intrebuintari ale esentei de terebentina, inafara de cele traditionale, de solvent. Urmele de picurare in pictura in culori de ulei se pot obtine prin trecerea unei pensule late sau a unui burete umezit prin esenta de terebentina peste baza de culoare de ulei, inainte ca aceasta sa se fi uscat. Cu pictura mentinuta intr-o pozitie verticala, esenta se scurge si trage cu sine culoarea de ulei, conferind un efect de transparenta.

Prin picurarea unor stropi de esenta de terebentina pe un strat de culoare de ulei se vor forma pete goale cauzate de dizolvarea picturii in interiorul fiecarui strop care se depune usor dar sigur in acest perimetru. Tamponand pictura cu o bucata de bumbac inmuiata in esenta se vor produce efecte speciale. Esenta de terebentina, odata aplicata, tinde sa devina opaca astfel ca odata ce suprafata a fost pictata, aceasta ar trebui lasata sa se usuce si apoi ar trebui aplicat un strat final de vernis lucios pentru a reda luminozitatea culorilor.

Producator: Maimeri Spa, Italia.

Terebentina Kremer

Denumita si ulei eteral de terebentina, terebentina birectificata se obtine prin distilari repetate.

Astfel, terebentina birectificata nu contine impuritati si isi mentine proprietatile initiale ale esentei de terebentina.

Este incolora si insolubila.

Producator: Kremer, Germania.

Terebentina Venetiana Sennelier (Terebenthine De Venise/Venice Turpentine/Trementina de Venecia)

Terebentina venetiana este un mediu de pictura de consistenta mierii de albine obtinut din rasina unei specii de conifere. Adaugat in culorile de ulei sau in vernis imbunatateste luciul peliculei creand un aspect deosebit, ca de giuvaer, pelicula dura, asemanatoare unui email. Terebentina venetiana mai este cunoscuta pentru rezistenta sa la temperaturi ridicare, putand fi folosita ca mediu pentru culorile cu fizare la temperaturi inalte.

Folositi terebentina venetiana in concentratie de max 5% pentru a evita aparitia crapaturilor.

Se poate dilua cu esenta de terebentina (pana la 20%).

Esenta de Terebentina Distilata Lukas 2210 (Pure Balsam Turpentine)

Esenta de terebentina este un diluant pentru culorile de ulei si pentru multe medii si vernisuri (cu exceptia vernisurilor pe baza de alcool) folosite la pictura in culori ulei. Esenta de terebentina este un bun solvent pentru rasini precum damar, mastic sau rasina ciclohexanon.

Esenta de terebentina este un diluant de origine vegetala obtinut prin distilarea rasinii de pin. Aceasta reduce luciul picturilor in culori ulei si mai poate fi folosita la curatarea pensulelor.

Nu lasati lavete imbibate in esenta de terebentina in containere lipsite de aer! Exista pericolul de autoaprindere. Nu lasati recipientul fara capac. Pe langa faptul ca este daunatoare sanatatii, esenta de terebentina se deterioreaza in prezenta aerului si a luminii (motiv pentru care unii productori comercializeaza terebentina in recipienti din tabla).

Esenta de Terebentina Citrus Lukas 2214 (Citrus-Terpentine)

Esenta de terebentina Lukas Citrus are aceleasi proprietati ca si esenta de terebentina comuna avand insa un miros mai slab si fiind mai putin nociva. Esenta de terebentina Lukas Citrus este un ulei natural extras din coaja citricelor prin distilare. ESENTA DE TEREBENTINA CITRUS ESTE BIODEGRADABILA.

Asemeni esentei de terebentina uzuale Lukas Citrus este un solvent cu viteza de evaporare medie folosit ca diluant pentru culorile de ulei sau ca solvent pentru rasini precum damar sau mastic pentru in producerea de medii de pictura.

Avantajele Terebentinei Citrus sunt:

– miros slab si mai placut decat cel al terebentinei uzuale.
– lipsa reziduurilor dupa evaporare

Esenta de Terebentina Sennelier (Essence De Terebenthine)

Esenta pura de terebentina. Diluant traditional pentru culorile de ulei. Fluidizeaza culorile usurand aplicarea pe suport. Esenta de terebentina este recomandata in special pentru schite.

Recomandam dozarea esentei de terebentina in recipienti de dimensiuni reduse pentru a limita contaminarea aerului din incapere. Datorita toxicitatii acestui diluant recomandam inlocuirea sa atunci cand acest lucru este posibil cu un diluant mai putin volatil.

Diluant inodoor

Diluant inodor Maimeri (Diluente Inodore / Odourless Thinner)

Diluantul inodor Maimeri este un solvent destinat picturii in ulei, fiind incolor si cu un miros specific de diluant foarte estompat. Datorita acestei proprietati, diluantul inodor este recomandat pentru situatiile in care se lucreaza in spatii inchise sau pentru artistii care sunt sensibili la mirosul diluantilor obisnuiti. Puterea de dizolvare a diluantului inodor Maimeri este moderata, fiind folosit pentru curatarea uneltelor de pictura in ulei si reducerea vascozitatii acestora. Ideal pentru a fi folosit in diluarea culorilor de ulei in spatii inchise sau de catre persoanele sensibile la mirosul obisnuit, puternic al solventilor.

Diluantul inodor Maimeri se diferentiaza de celelalte tipuri de diluanti prin faptul ca nu contine substantele aromatice responsabile de mirosul neplacut al solventilor traditionali. Viteza cu care se evapora diluantul inodor Maimeri este usoara-medie. Pentru a mari fluiditatea culorilor de ulei, pensula se inmoaie direct in diluantul inodor si se foloseste mai apoi la amestecarea culorilor pe paleta de pictura. Fluiditatea culorilor de ulei obtinuta este direct proportionala cu cantitatea de diluant folosita. Nu se recomanda folosirea unei cantitati prea mari de diluant inodor; folosirea in exces poate rezulta in aparitia unor suprafete uscate sau mate pe suprafata lucrarii. Atunci cand se doreste obtinerea unei culori de ulei foarte fluide se recomanda folosirea uleiului diluant Maimeri.

Producator: Maimeri Spa, Italia.

Ulei diluant Maimeri (Olietio Diluente / Oily Thinner)

Uleiul diluant Maimeri este un mediu de reducere a consistentei culorilor in ulei fara a le modifica luciul acestora asa cum fac solventii traditionali cum ar fi esenta de petrol, terebentina sau rasina minerala.

Uleiul diluant are culoarea fanului si tinde sa se ingalbeneasca in timp, devenind ireversibil odata ce s-a oxidat complet. Produsul poate fi diluat cu rasina minerala.

Uleiul diluant este ideal in tehnica voalului, care se realizeaza prin aplicarea a cateva straturi suprapuse de culoare transparenta. Uleiul diluant se foloseste prin amestecarea unei cantitati mici de culoare de ulei si aplicarea amestecului obtinut cu ajutorul unei pensule evantai, incrucisand tusele de pensula pentru a preveni formarea de dungi inestetice. Straturile ulterioare ale valului pot fi adaugate odata ce straturile anterioare s-au uscat. Uleiul diluant sporeste usor timpul de uscare al culorii. Este important sa se inceapa pictura folosind tonuri luminoase, deschise si sa se continuie cu cele mai inchise, dar transparente: spre exemplu, peste galben se suprapune albastru pentru a obtine un albastru ceruleum verzui; galbenul devine obscur in timp ce albastrul devine mai luminos. Cu cat numarul mare de straturi este mai mare cu atat mai intensa va fi pictura la final.

Continut: ulei de in crud, rasina minerala. Elemente solide 25%.

Producator: Maimeri Spa, Italia.

Diluant inodor Winsor Newton (Sansodor)

Diluantul inodor Winsor & Newton pentru culorile de ulei traditionale si culorile de ulei pe baza de rasina alchidica (Griffin) reprezinta un substituent al terebentinei. Lucrul care o deosebeste de aceasta este lipsa mirosului intens, specific de solvent.
Se foloseste pentru diluarea culorilor de ulei sau alchidice, avand un timp lent de uscare.
Spre deosebire de terebentina, nu isi pierde proprietatile in timp (esenta de terebentina trebuie depozitata in locuri intunecoase, in recipienti inchisi etans) si reprezinta alternativa perfecta pentru cei sensibili la mirosul puternic de terebentina.

Producator: Winsor & Newton, Anglia.

Diluant Inodor 2218 (Turpentine Substitution Odourless)

Diluant inodor pentru culorile de ulei ce poate fi folosit si pentru curatarea instrumentelor de pictura precum pensule sau paletele de pictura. Nu este indicat pentru dizolvarea rasinilor sau diluarea solutiilor de rasini.

Continut: amestec de hidrocarburi (naphta)

Diluant Inodor Sennelier (Essence Sans Odeur)

Diluant pentru culorile de ulei cu viteza redusa de evaporare (white spirit) ce nu se deterioreaza in timpul depozitarii. Dupa evaporare nu lasa nici o urma. Are un miros foarte slab, calitate ce il recomanda artistilor sensibili la mirosurile de diluanti. Folosit pentru curatarea pensulelor si a celorlalte instrumente de pictura.

Mediu diluant Eco Maimeri (Oil Medium Eco)

Mediul diluant pentru ulei Eco Maimeri substituie cu succes solventii folositi in mod traditional in pictura: terebentina, rasina minerala si diluantul inodor. Solventul organic ce sta la baza mediului diluant Eco este potrivit pentru toate tipurile de culori de ulei inclusiv pentru culorile de ulei solubile in apa.
Substanta activa nu este periculoasa pentru sanatatea utilizatorului si nici pentru mediul inconjurator. Pentru persoanele sensibile se recomanda aerisirea atelierului in care se foloseste mediul pentru ulei Eco.Mediul pentru ulei ECO este fluid, incolor si se caracterizeaza printr-un miros usor, astfel incat se poate folosi in medii inchise, fara a cauza neplaceri.

Producator: Maimeri Spa, Anglia.

DILUANTI

Ulei de in crud Maimeri (Olio Di Lino/ Linseed Oil)

Uleiul de in crud Maimeri este un ulei transparent, usor acid, cu o tenta galbuie avand un miros caracteristic, placut. Se obtine prin zdrobirea semintelor de in pitic, una dintre cele mai obisnuite specii de in. Uleiul de in crud se foloseste in general ca liant pentru culorile de ulei si este diluantul cel mai folosit in pictura in ulei.

Compozitia sa chimica duce la o uscare rapida. Adaugat in culorile de ulei, acest ulei sporeste stralucirea culorilor, imbunatateste fluiditatea acestora, reducand urmele de pensulatie.

Uleiul de in crud este folosit prin inmuierea pensulei in recipientul ce contine ulei de in si apoi in amestecarea culorii pe paleta. Se recomanda a nu se turna ulei de in direct pe paleta intrucat este dificil sa se controleze cantitatea de ulei necesara.

Producator: Maimeri Spa, Italia.

Ulei de in crud Winsor Newton (Cold Pressed Linseed Oil/Olio Di Lino Pressato A Freddo)

Uleiul de in crud presat la rece este un ulei cu o usoara tenta galbuie ce se obtine fara a se utiliza procedee termice. Se recomanda amestecarea sa cu culorile de ulei pentru a le reduce consistenta, pentru a le imbunatati fluiditatea si pentru a le mari luciul si transparenta.

Totodata uleiul de in crud presat la rece amestecat cu vopseaua de ulei duce la formarea unei culori fluide, ce nu retine urma de pensulatie. Se poate dilua cu terebentina sau rasina minerala.

Producator: Winsor & Newton, Anglia.

Ulei de In Crud Lukas 2212(Bleached Linseed Oil)

Uleiul de in crud „albit” este cel mai raspandit mediu pentru pictura in culori ulei. Datorita tendintei sale de ingalbenire in timp, uleiul de in nu este recomandat pentru nuantele deschise precum cele de alb. Pentru aceste nuante recomandam uleiul de sofran, mac, nuca sau floarea soarelui (cel special pentru pictura). Se dizolva in esenta de terebentiana, esenta de petrol sau white spirit (rasina minerala).

Ulei de In Crud Sennelier (Huile De Lin/Clarified linseed oil)

Ulei de in purificat cu o usoara tenta galbuie, extras din semnte de in. Uleiul de in crud de la Sennelier are miros foarte slab fiind aproape inodor. Uleiul de in este cel mai sicativ dintre uleiurile folosite la pictura. Adaugat in culorile de ulei confera un plus de volum. Este foarte transparent dar are tendinta de ingalbenire in timp. Recomandam folosirea uleiului de in in amestec cu vopselele de ulei de culori inchise si care au o viteza redusa de uscare. Evitati folosirea in excess.

Ulei de in rafinat Winsor Newton (Refined Linseed Oil/Olio Di Lino Raffinato)

Uleiul de in rafinat este cel mai utilizat ulei de in din gama auxiliarelor pentru pictura in ulei Winsor & Newton. Se aseamana cu uleiul de in crud presat la rece, dar are un timp de uscare mai scurt.

Uleiul de in rafinat este un ulei rafinat si alcalin, deschis la culoare.
Reduce consistenta culorii de ulei si sporeste luciul, transparenta acesteia.

Producator: Winsor & Newton, Anglia.

Ulei de in rafinat Lukas 2271

Ulei de in rafinat si albit.
Se foloseste atat la fabricarea culorilor pe baza de ulei cat si ca mediu in tehnicile de pictura in ulei.
Se dilueaza cu terebentina.
Disponibil la 1L.

Producator: Lukas, Germania.

Ulei de In Fiert Sennelier (Huile De Lin Cuite/Boiled Linseed Oil/Haceite De Linaza Cocida)

Uleiul de in fiert confera tusei de culoare textura si rotunjime. Se usuca mai repede decat uleiul de in crud. Amestecat in culorile de ulei pentru pictura imbunateteste luciul peliculei, dandu-i un aspect de ambra. Recomandat pentru nuantele inchise. Evitati folosirea in exces.

Ulei de in Fiert CFP 200ml

Ulei de in sicativ Winsor Newton (Drying Linseed Oil/Olio Di Lino Essiccante)

Uleiul de in sicativ Winsor & Newton este mai inchis la culoare decat uleiul de in rafinat. In acelasi timp uleiul de in sicativ se usuca mai rapid decat orice alt timp de ulei de in, accelerand timpul de uscare al culorilor de ulei cu pana la patru ori.
Uleiul de in sicativ sporeste luciul culorilor de ulei.

Producator: Winsor & Newton, Anglia.

Ulei de In Sicativat Lukas 2215 (Linseed Oil Varnish/Aceite Di Lino Cocido)

Uleiul de in sicativat este unul dintre cele mai frecvent folosite medii de pictura pentru culorile de ulei. Acesta dilueaza culorile de ulei sporidu-le transparenta si luciul peliculei grabindu-le uscarea. Uleiul de in sicativat mai poate fi folosit la prepararea culorilor de ulei. Nu este recomandat pentru alb sau in general pentru nuantele deschise deoarece uleiul de in are tendinta de ingalbenire in timp.

Ulei de in vascos Winsor Newton (Linseed Stand Oil/Aceite De Linaza)

Uleiul de in vascos Winsor & Newton este un ulei deschis la culoare folosit ca mediu pentru pictura in ulei. Incetineste timpul de uscare al culorilor de ulei cu care este amestecat, dar confera in acelasi timp un strat de culoare elastic.

Uleiul de in este potrivit pentru glazurarea lucrarilor realizate in culori de ulei, dar si pentru realizarea detaliilor fine. Uleiul de in vascos este rezistent la ingalbenire in timp si sporeste durabilitatea stratului de culoare. Incetineste uscarea culorilor de ulei cu care este amestecat si este cel mai indicat ulei pentru a fi folosit ca mediu pentru pictura.

Poate fi amestecat cu terebentina sau rasina minerala pentru a mari fluiditatea.

 Ulei de in polimerizat Maimeri (Olio Di Lino Polimerizzato/Stand Linseed Oil)

Uleiul de in polimerizat Maimeri se foloseste ca mediu pentru pictura in ulei, conferindu-le o consistenta untuasa cu tonuri stralucitoare. . Uleiul de in polimerizat duce la obtinerea unui aspect foarte stralucitor si inlatura urmele de pensula prin fluidizarea culorilor.

Denumit si standolio, uleiul de in polimerizat Maimeri are culoarea fanului si o vascozitate mai mare in comparatie cu uleiul de in crud. In amestec cu culorile de ulei, acestea devin extrem de uleioase, oferind tonuri variate si foarte luminoase.

Uleiul de in polimerizat este rafinat si polimerizat prin oxidare partiala, prin incalzire la 280-300 grade Celsius in vase vidate, presurizate, in prezenta unor gaze inerte. Acest tratament imbunatateste elasticitatea si proprietatile de acoperire ale uleiului de in obtinut.

Uleiul de in polimerizat se ingalbeneste in timp si se usuca foarte incet (ex. aproximativ o luna). Pentru a accelera viteza de uscare poate fi diluat cu rasina minerala sau cu mediu sicativ.

Uleiul de in polimerizat este excelent pentru obtinerea efectului glacis (reprezentat printr-o lucrare detaliata, neteda si lucioasa). Se foloseste amestecand o mica cantitate de culoare de ulei cu ulei de in polimerizat si se aplica amestecul cu ajutorul unei pensule foarte moi, preferabil zibelina Kolinsky.

In multe cazuri aceasta tehnica este similara tehnicii voalului cu toate ca efectul glacis in acest caz este obtinut intr-un singur pas nu prin etape aplicand culoarea in stadiul ei final.
De fapt in tehnica voalului straturile raman distincte, dar in tehnica glacis culorile tind sa se amestece intre ele. Pentru accelerarea vitezei de uscare il puteti dilua cu rasina minerala sau cu mediu sicativ.

Producator: Maimeri Spa, Italia.

Ulei de in polimerizat Lukas (Stand Linseed Oil/Huile De Lin Standoil/Aceite De Linaza-Standoleo/Standolio Di Lino)

Ulei de in polimerizat obtinut prin incalzirea uleiului de in crud in absenta oxigenului. Acest ulei este mai vascos, asemanator mierii de albine si, adaugat in culorile de ulei are un efect nivelant, ce previne aparitia urmelor de pensulatie. Accelereaza viteza de uscare a culorilor de ulei si confera picturii un aspect lucios.

Ulei de In Polimerizat Sennelier (Standolie/Stand Oil)

Ulei de in polimerizat in absenta aerului. Acest ulei este un mediu de pictura vascos, de consistenta mierii de albine obtinut prin incazirea uleiului de in. Imbunatateste fluiditatea, transparenta si netezimea tusei culorilor de ulei. Se poate folosi direct din flacon dar, datorita cascozitatii ridicate se recomanda diluarea cu white spirit.

Uleuil de in polimerizat este un excelent mediu pentru realizarea detaliilor sau pentru glasiuri. Reduce posibilitatea aparitiei crapaturilor. Incetineste uscarea culorilor de ulei si imbunatateste stralucirea peliculei. Are o usoara tendinta de ingalbenire in timp.

colorit.ro: 75ml – 20,16lei (22,40lei); 250ml – 36,22lei (40,25lei)

Ulei de nuca Maimeri (Olio Di Noce/Walnut Oil)

Uleiul de nuca este un ulei de culoare deschisa, limpede, folosit in pictura de ulei, avand proprietati similare uleiului de in cu diferenta ca uleiul de nuca nu se ingalbeneste in timp.
Uleiul de nuca are o putere de uscare foarte buna si creste luminozitatea culorilor. Uleiul de nuca este transparent cu o usoara culoare de galben deschis avand un miros intens de miez de nuca.

Uleiul de nuca se poate dilua cu rasina minerala.

Producator: Maimeri Spa, Italia.

Ulei de mac Maimeri (Olio Di Papavero/Poppy Oil)

Uleiul de mac Maimeri este un ulei inodor, transparent cu o usoara tenta galbuie, obtinut din extract de mac rafinat, obtinut prin zdrobirea semintelor de papaver Sumniferum. Uleiul de mac are o traditie istorica in pictura si a fost mereu folosit pentru diluarea culorilor datorita puritatii sale.

Uleiul de mac este un ulei cu o calitate exceptionala, de o puritate superioara si cu o rezistenta mare la lumina: nu se ingalbeneste deloc in timp. Spre desebire de celelalte tipuri de uleiuri folosite in pictura, uleiul de mac se usuca lent. Uleiul de mac se poate dilua cu rasina minerala.

Uleiul de mac este similar uleiului de sofran; este potrivit pentru amestecul cu vopselele albe sau alte culori deschise. Uleiul de mac a fost selectat, impreuna cu uleiul de sofran, ca liant in manufacturarea celor mai fine culori de ulei Maimeri Puro.

Ulei de sofran Winsor Newton (Safflower Oil/Olio Di Cartamo)

Uleiul de sofran Winsor & Newton este un ulei care se usuca greu si este foarte potrivit pentru culorile pale. Creste stralucirea si transparenta si este rezistent la ingalbenire.
Disponibil la 75 ml.

Producator: Winsor & Newton, Anglia.

Ulei de sofran Maimeri (Olio Di Cartamo/Safflower Oil)

Uleiul de sofran Maimeri este folosit in pictura de ulei iar principalele lui proprietati sunt marirea vitezei de uscare a culorilor de ulei si faptul ca nu ingalbeneste in timp. Uleiul de sofran este usor acid, are culoarea fanului si se obtine prin zdrobirea semintelor de carthamus tinctorius cu denumirea comuna de sofran.

Uleiul de sofran, alaturi de uleiul de mac, este folosit in compozitia culorilor de ulei extrafine (Maimeri foloseste uleiul de mac si sofran la manufactura celor mai fine culori de ulei – Maimeri Puro). Pictorii folosesc uleiul de sofran ca ulei-diluant pentru ca la baza sa, uleiul de sofran fluidizeaza consistenta culorilor de ulei. Folosit in cantitati mari, uleiul de sofran permite culorilor de ulei (cele obtinute din pigmenti puri, concentratii mari) sa fie folosite precum acuarela, fara a le afecta luminozitatea. Pentru aceasta tehnica amestecul unei mici cantitati de culoare cu o mai mare cantitate de ulei de sofran se aplica pe o hartie cu granulatie mare specifica acuarelei.

Este important sa se picteze rapid folosind o pensula foarte fina si rotunda, inainte ca hartia sa absoarba vopseaua aplicata. Lucrand cu o pensula inmuiata doar in ulei este posibil sa se obtina un efect de transparenta tipic culorilor acuarela.

Producator: Maimeri Spa, Italia.

Ulei de Sofran Sennelier (Huile De Carthame Raffine)

Ulei crud de sofran lipsit de impuritati. Uleiul de sofran este un ulei vegetal superior cu viteza medie de uscare si aciditate scazuta, caracterizat de o rezistenta la ingalbenire in timp si excelenta compatibilitate cu pigmentii pentru pictura. Datorita transparentei sale superioare uleiului de in, uleiul de sofran se foloseste la realizarea culorii alb.

In amestec cu vopselele de ulei, uleiul de sofran sporeste fluiditatea, transparenta si luciul culorilor fara a le altera stralucirea dupa uscare.

Uleiul de sofran se usuca mai incet decat uleiul de in, dar se poate amesteca cu acesta. Evitati adaugarea a mai mult de 25% ulei de sofran in culorile de ulei.

SOLUTIE DE CURATARE

Detergent ecologic Maimeri (Clenear Eco)

Detergentul ecologic Maimeri este in fapt o solutia de curatat pentru pictura in ulei, ce nu contine amoniac (contine un agent activ anionic) si poate fi diluata cu apa. Acesta ajuta la curatarea ustensilele de pictura in ulei: pensule, cutite de pictura, paleta sau recipiente in care s-au amestecat culorile.

Pentru curatarea ustensilelor pentru pictura, detergentul ecologic se dilueaza cu o mica cantitate de apa sau daca se doreste o actiune mult mai puternica, se aplica direct pe suprafata obiectului de curatat cu ajutorul unui burete moale, astfel incat acestea sa nu se deterioreze

Detergentul ecologic Maimeri are o usoara culoare galbuie, este inodor si are o putere excelenta de dispersare, astfel incat indeparteaza eficient toate urmele de ulei sau pigment. Produce o usoara spuma. Continutul produsului nu este periculos pentru sanatatea utilizatorului si pentru mediul inconjurator. Potrivit pentru curatarea tuburilor de plastic pe interior pentru o reciclare perfecta a acestora.

Producator: Maimeri Spa. Italia.

Solutie de curatat tablouri Winsor Newton (Artists’ Picture Cleaner)

Solutie lichida, de culoare alba, pe baza de amoniac, balsam Copaiba, dipentina si ulei de pin, destinata curatarii tablourilor pictate in culori de ulei.

Dizolva oxidarea uleiului de in si urmele de grasime depuse pe lucrarile realizate in ulei.
Solutia de curatat tablouri trebuie agitata bine inainte de utilizare, intrucat tinde sa se sedimenteze.

Nu se recomanda diluarea produsului.

Se aplica cu ajutorul unui tampon din bumbac, impregnat cu solutie.
Prin miscari usoare de tamponare, murdaria de pe suprafata tablourilor se va transfera pe carpa.

Operatiunea se repeta pana cand carpa devine curata, odata ce vine in contact cu suprafata picturii.

Producator: Winsor & Newton, Anglia.

Winsor & Newton Artgel Artists

Un gel de curatare, ce elimina uleiul, culorile acrilice si alchidice de pe pensule sau de pe maini fara a avea efecte nocive asupra parului pensulelor sau a pielii. – See more at:

MEDIUMURI

Mediu Liquin Original Winsor Newton (Liquin Original)

Mediu Liquin este unul dintre cele mai populare medii pentru pictura din lume, fiind cunoscut si sub denumirea simpla de Liquin. Liquin este un mediu cu luciu scazut, ce imbunatateste fluiditatea si transparenta culorilor de ulei. Se amesteca usor cu pensula sau cutitul de paleta si inlesneste aplicarea cu pensula a amestecului de culoare.

Mediul Liquin Original este potrivit unei tehnici de ulei texturate efectul obtinut fiind asemanator celui din lucrarile lui Monet si Renoir.

Liquin Original aproape injumatateste timpul de uscare al culorii de ulei, in functie de proportia in care este adaugat in amestecul de culoare. Astfel, dupa caz, in functie de tipul culorilor folosite si greutatea stratului de culoare, acesta se va usca la atingere intre 1-5 zile.

Producator: Winsor & Newton, Anglia.

Mediu Liquin Fine Winsor Newton (Liquin Fine Detail)

Mediul Liquin Fine este cel mai fluid mediu din familia Liquin fiind ideal pentru lucrul cu detalii fine. De asemenea se recomanda a fi folosit in zonele unde nu se doreste ca la aplicarea culorii de ulei sa ramana urme de pensulatie. Liquin Fine este alternativa moderna la mediumurile traditionale de copal, care au la baza rasini naturale si ofera un timp de uscare mai accelerat. Precum toate celelalte medii de pictura in ulei Liquin, Liquin Fine ofera o rezistenta sporita la ingalbenire.

Liquin Fine aproape va injumatati timpul de uscare al culorii de ulei, in functie de proportia adaugata in amestecul de culoare. Astfel, dupa caz, in functie de tipul culorilor folosite si greutatea stratul de culoare, acesta se va usca la atingere intre 1-5 zile.

Producator: Winsor & Newton, Anglia.

Mediu de Pictura Universal Sennelier (Medium Universel)

Mediu incolor, lucios, pentru pictura in culori ulei. Confera consistenta pastei, fiind ideal pentru glasiuri si pentru tehnica „alla prima”. Grabeste uscarea culorilor de ulei, dand un luciu culorilor, luciu ce nu se estompeaza semnificativ dupa uscare. In urma amestecului cu acest mediu, culorile devin mai vii, mai intense.

Se dilueaza cu esenta de petrol, terebentina sau diluant inodor.

Mediu sicativ Maimeri (Medio Essicante / Drying Medium)

Mediul sicativ de la Maimeri are rolul de a reduce timpul de uscare si consistenta culorilor de ulei. Prin amestecarea mediului sicativ cu culorile de ulei se reduce vascozitatea acestora fara insa a le modifica aspectul lucios.

Mediul sicativ este folosit in mod particular in tehnica straturilor suprapuse una dintre cele mai vechi tehnici de pictura in ulei ce implica executarea lucrarii in mai multe etape si pictarea peste straturi de culoare semi-uscate. Mediul sicativ reduce substantial timpul de uscare al culorilor de ulei. Totusi deoarece contine ulei de in, mediul sicativ duce la ingalbenirea usoara in timp a stratului de culoare de ulei. Folosit in exces mediul sicativ Maimeri poate duce la deformarea si incretirea stratului de culoare. Mediul sicativ Maimeri are culoarea ambrei si nu contine plumb. Contine calciu organic, litiu si saruri de cobalt, ce permit o uscare uniforma a tuturor straturilor de culoare de la suprafata catre interior, spre suportul de pictura. Acest mediu poate fi diluat cu rasina minerala.

Producator: Maimeri Spa, Italia.

Sicativ Incolor Sennelier (Siccatif Blanc/White Drier)

Sicativ incolor pentru culorile de ulei ce contine saruri de calciu (ce activeaza caracteristicile sicative native ale pigmentilor). Acest sicativ nu modifica culorile si nu le afecteaza vascozitatea si nu se ingalbeneste in timp. Poate fi adaugat in culoare in proportie de pana la 15%.

Sicativ Courtrai Sennelier (Siccatif De Courtrai/Courtrai Drier)

Sicativul Courtrai este un mediu de pictura ce accelereaza viteza de uscare a culorilor de ulei. Acesta contine saruri de calciu si zirconiu. Sicativul Coutrai are o putere mai mare de acceerare a vitezei de uscare a culorilor de ulei decat sicativul incolor . Usuca culorile de ulei in profunzime. Are tendinta de a egala vitezele de uscare ale diverselor culori, accelerandu-le pe cele cu viteza mica de uscare si decelerandu-le pe cele cu viteza mare de uscare.

Puteti adauga sicativul direct in culorile de ulei (maxim 2%) sau in diluant adaugand cateva picaturi (maxim 5) la 5ml de diluant. Excesul de sicativ afecteaza puternic calitatea finala a peliculei de culoare!

Sicativ de Cobalt Sennelier (Siccatif Au Cobalt)

Sicativul este un mediu de pictura ce accelereaza viteza de uscare a culorilor de ulei.

Sicativul de cobalt contine cobalt, zirconiu, zinc si saruri de calciu. Acesta confera culorilor de ulei o viteza de uscare echilibrata, atat la suprafata cat si in profunzimea stratului de culoare. Nu afecteaza nuanta sau luciul peliculei de culoare.

Foarte Concentrat! utilizati in doze mici (mai putin de 0,5%). Excesul de sicativ de cobalt poate duce la craparea peliculei de culoare.

Sicativ CFP 200ml

Sicativul este un aditiv ce accelereaza viteza de uscare a culorilor de ulei. Folosit in exces duce la craparea peliculei de culoare.

 Sicativ de cobalt Lukas

Sicativ de cobalt ce accelereaza viteza de uscare a culorilor de ulei prin imbunatatirea absorbtiei de oxigen.

Disponibil la 50 ml si 125 ml.

Producator: Lukas, Germania.

Sicativ de Cobalt Pebeo

Caracteristicile Sicativului de Cobalt Pebeo:

– sicativul are la baza cobaltul si zirconiul;
– favorizeaza aplicarea rapida si eficienta a culorii;
– trebuie utilizat numai in straturi subtiri de culoare;
– are o culoare intunecata, asa ca trebuie folosit cu masura;
– folosirea lui in exces deterioreaza culoarea.

Mediu sicativ alchidic Lukas nr. 4 2224

Aditiv pentru culorile de ulei ce accelereaza viteza de uscare, sporeste luciul si transparenta peliculei de culoare. De asemenea, adaugand in culorile de ulei mediu de pictura Lukas 4, culorile vor capata o mai buna aderenta la suport. Dupa uscare culorile de ulei vor deveni insolubile in esenta de terebentina

Mediu Fluid’n Dry Sennelier (Fluid Alkyd Medium)

Mediu fluid de pictura pe baza de rasina alchidica ce accelereaza uscarea culorilor de ulei facandu-le mai mai cremoase. Mediul de pictura Sennelier Fluid’n Dry imbunatateste luciul peliculei de culoare reducand tendinta naturala de ingalbenire in timp a culorilor de ulei. Se foloseste cu succes la realizarea glasiurilor.

 Mediu Flow ‘n Dry Sennelier (Flow ‘N Dry – medium alkyde)

Mediu vascos si omogen pentru pictura pe baza de rasina alchidica. In amestec cu vopselele de ulei pentru pictura le mareste viteza de uscare, si le creste vascozitatea uniformizand pelicula. Mediul Flow’n Dry imbunatateste transparenta culorilor de ulei conferind peliculei un aspect lucios.

Acest mediu de pictura impiedica tendinta de ingalbenire a culorilor de ulei. Este recomandat pentru realizarea detaliilor sau a glasiurilor.

Mediu gel sicativ Maimeri (Medoio Gel Essiccante / Drying Gel Medium)

Mediul gel sicativ de la Maimeri reduce timpul de uscare al culorilor in ulei si nu modifica vascozitatea acestora. Este ideal pentru tehnica valurilor reducand timpul de uscare si ajutand la crearea unui efect vetrifiant.

Luminozitatea si transparenta straturilor de culoare amestecate cu mediul gel sicativ Maimeri este direct proportionala cu cantitatea de gel sicativ din amestec. Mediul gel sicativ are culoarea ambrei si se caracterizeaza prin proprietati de sicativare mai puternice decat cele ale unui mediu sicativ obisnuit. Acest mediu poate fi diluat cu rasina minerala.

Mediul gel sicativ Maimeri isi pierde din vascozitate atunci cand este agitat dar isi recapata consistenta untoasa odata ce se aseaza (contine rasina tixotropica).

Producator: Maimeri Spa, Italia.

 Mediu Liquin Gel Winsor Newton (Liquin Light Gel)

Mediul Liquin Gel este un mediu impasto semi-lucios, cu un timp de uscare rapid, ce nu tinde sa se ingalbeneasca in timp. Mentine texturile incretite si tusele de pensulatie fara a se aplatiza odata ce este aplicat in straturi impreuna cu culorile de ulei cu care este amestecat.

Liquin Gel reprezinta solutia cea mai potrivita pentru a mari volumul de culoare de ulei. Deoarece mediul Liquin Gel contine liant tixotropic, aceste se prezinta sub o consistenta vascoasa, dar odata ce este agitat, mediul devine lichid si usor de amestecat cu vopseaua de ulei. Mediul Liquin Gel este ideal pentru glazurarea picturilor de ulei. Se usuca formand un strat lucios, resistent in timp. Liquin Gel inlesneste obtinerea unor amestecuri de culori de consistenta celor frecvente in picturile lui Rubens sau Gainsborough. Mediul pentru ulei si alchidice Liquin Gel aproape va injumatati timpul de uscare al culorii de ulei, in functie de proportia adaugata in amestecul de culoare. Astfel, dupa caz, in functie de tipul culorilor folosite si greutatea stratului de culoare, acesta se va usca la atingere intre 1-5 zile.

Producator: Winsor & Newton, Marea Britanie.

Mediu de Pictura Lukas nr. 5 (Impasto)

Mediu de pictura vascos pentru realizarea unor culori de ulei cu uscare rapida, foaret elastice si vascoase, cu continut de rasina alchidica. Dupa uscare pelicula de culoare va fi insolubila in esenta de terebentina. Mediul de pictura Lukas 5 impiedica aparitia crapaturilor atunci cand se picteaza in strat gros. Se dilueaza cu esenta de terebentina sau rasina minerala.

Continut: rasina alchidica, agenti de ingrosare, sicativi, ulei de floarea soarelui, rasina minerala.

Mediu Liquin impasto Winsor Newton (Liquin Impasto)

Mediul pentru pictura in ulei Liquin Impasto este ideal pentru tehnicile de pictura in straturi de culoare impasto intrucat fiind caracterizat prin flexibilitate si vascozitate. Amestecul de mediu Liquin impasto si culoarea de ulei este unul consistent, retinand urmele de pensulatie, texturile in relief si reprezinta cea mai economica solutie pentru a mari volumul de culoare de ulei, fara a-i modifica proprietatile acestia (intensitate si consistanta).

Mediul Liquin impasto este semi-lucios, se usuca rapid si nu tinde sa se ingalbeneasca in timp. De asemenea, Liquin Impasto extinde si timpul de amestecare al mediului cu diverse culori de ulei. Mediul Liquin Impasto se usuca intr-un strat flexibil, rezistent, ce poate fi vernisat ca orice alta culoare de ulei.

Liquin Impasto si Liquin Oleopasto sunt cele doua medii de pictura in ulei sub marca Winsor & Newton, ce pot mari considerabil masa de culoare intr-o maniera sigura, fara a exista riscul aparitiei de crapaturi in amestecul de culoare nou format. Liquin Impasto permite abordarea de tehnici in relief, precum cele caracteristice lucrarilor lui Van Gogh.

Producator: Winsor & Newton, Anglia.

Mediu de Pictura Veronez (Medium Veronese)

Mediul de pictura veronez este un gel pe baza de ceara de albine ce confera culorilor de ulei un aspect mat, uniform. Acest mediu este ideal pentru tehnica „alla prima”, pentru picturile de mari dimensiuni sau pentru pictura de peisaj datorita unei fixari rapide a culorilor, a posibilitatii de a suprapune cu usurinta straturile de culoare, a flexibilitatii peliculei si nu in ultimul rand a vitezei mari de uscare.

Mediul veronez acopera rapid iar culorile devin mai puternice. Uneori este nevoie de diluarea sa. Incepeti prin diluarea mediului veronez (o parte esenta de terebentina sau white spirit la 3 parti mediu veronez). Variati fluiditatea si timpul de uscare prin adaugarea de esenta de petrol, white spirit sau ulei de aspic. Acest mediu topeste tusele de culoare adiacente.

Un tub contine 40ml. de mediu veronez.

VERNIS

Vernis damar

Vernis damar Winsor Newton (Dammar Varnish/Vernice Dammar)

Vernisul damar Winsor & Newton este un lac de culoare deschisa ce se usuca rapid intr-un strat protectiv foarte rezistent si lucios. Acest vernis tinde sa se ingalbeneasca usor odata cu trecerea timpului. Vernisul damar este un vernis traditional pentru pictura in ulei, dar si pentru alte tehnici de pictura. Este folosit atat in arta cat si in lucrarile decorative datorita luciului intens si a flexibilitatii filmului pe care il formeaza.
Disponibil 75 ml

Producator: Winsor & Newton, Anglia.

Vernis damar Maimeri (Vernice Dammar/Dammar Varnish)

Vernisul damar Maimeri este un vernis traditional fabricat din rasini naturale, proprietatea sa principala constand in capacitatea sa de a se usca intr-un film protectiv foarte lucios si rezistent. Acest vernis este un lichid transparent cu tenta usor galbuie si este obtinut prin dizolvarea in esenta de terebentina si alcool rasina. Rasina este obtinuta prin incizii in scoarta arborilor din familia dipterocarpacee. Pentru a se obtine un efect final foarte lucios, se poate aplica in mai multe straturi succesive, dupa uscarea straturilor anterioare. Poate fi diluat cu terebentina. Vernisul damar tinde sa se ingalbeneasca usor in timp.

Producator: Maimeri Spa, Italia.

Vernis Retus Turner Sennelier (Vernis A Retoucher Turner/Turner Touch Up Varnish)

Vernisul de retus Turnear de la Sennelier este un vernis usor cu uscare rapida folosit pentru a corecta diferentele de luciu dintre diferitele portiuni ale picturii sau pentru izolarea unei portiuni pentru a putea aplica un nou strat de culoare.

Acest vernis poate fi folosit ca vernis temporar inainte de vernisul final deoarece permite continuarea oxidarii culorilor de ulei protejand in acelasi timp pictura.

 

 

Anunțuri

5 gânduri despre „Solventi, diluanti, mediumuri si vernisuri pentru pictura in ulei

 1. Foarte bun articolul! Cuprinde absolut tot ce se poate spune despre solventi si diluanti, iar incepatorii sigur au de beneficiat pe urma acestor informatii.

 2. Excelent articol. Multumesc, nu stiam de existenta diluantului Maimeri Eco.
  Nu vad in acest articol nimic despre esenta de lavanda-mare sau aspic, este o esenta dintr-un anumit tip de lavanda inalta, care creste la malul marii. Nu am folosit inca, dar multi artisti spun ca inlocuieste cu succes terebentina, fiind o alternativa lipsita de toxicitate (nerecomandat in graviditate si nu as folosi in spatii ventilate insuficient, poate irita persoanele sensibile, dar nu mai mult decat terebentina sau alti diluanti puternici). Se evapora mai incet decat terebentina si se usuca mai lent. http://www.complexart.ro/oil-of-spike-lavender-esenta-de-lavanda-lefranc-bourgeois.html

  • Despre „Oil Of Spike Lavender”, care nu trebuie confundat cu „Lavender Oil” cred ca urmatoarele doua „topicuri” de pe Wetcanvas ar fi de ajutor:

   http://www.wetcanvas.com/forums/showthread.php?t=987652
   http://www.wetcanvas.com/forums/showthread.php?t=955607

   De retinut ca are o toxicitate scazuta si ca este un solvent mai bun decat terebentina, dar si ca pretul este prohibitiv. De asemenea este utila reteta pentru glazurare a lui William F. Martin, care inlocuieste Liquin-ul de la W & N:

   1 part Linseed Oil (ulei de in)
   1 part Walnut Oil (ulei de nuca)
   1 part Venice Turpentine (Terebentina Venetiana)
   2 parts Oil Of Spike Lavender

   Pentru a grabi uscarea culorilor de ulei, se poate folosi Ulei de In Sicativ si/sau Sicativ de Cobalt.

  • Nu cunosc compozitia sicativului de la CFP, dar banuiesc ca este sicativ pe baza de cobalt. Inainte de a-l folosi, vedeti ce consistenta are. Daca este apoasa, folositi-l cu pipeta, 2-3 picaturi.

Marian Bataiosu executa desene si picturi realiste, indiferent de subiect, dupa fotografie sau model. Calitate garantata! Date contact: e-mail: lamarearta@yahoo.com

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s